Vitaminer och Tillskott under Hösten

Livskraft via Rörelse – veckans guide i form av vitaminer och tillskott 

Du är inte ensam. Vi är så bra på att måla upp en perfekt bild av hur varje dag ska se ut och hur vi har allt under kontroll. Vill vi må bra, känna och fräscha och pigga men kroppen behöver hjälp ibland. Dessutom är kroppen expert på att kommunicera så när den väl gör det måste vi lyssna.  

Bör just DU äta tillskott i form av vitaminer? Det är det endast du som kan avgöra, oftast rekommenderas det att vi som bor i Scandinavium oftast äter tillskott speciellt i form av D, C och Ca (kalcium) vitamin för att fortsätta hålla kroppen på topp även efter sommaren med fräsch mat och goda närodlade vitaminer. 

Fräsch och närodlad mat var det. Vad vi bör fortsätta göra även under hösten är äta säsongsmat. Under sommaren kan det kännas enklare att äta närodlat färg- och vitaminrikt men det finns en anledning till att det heter säsongsmat. En varierad kost leder till att vi kan servera kroppen exakt vad den behöver.  

Såhär testar du dig fram: ändra absolut ingenting i dina matvanor. Lägg endast till ett tillskott i taget under en period på 14 dagar. Exempelvis, ät precis som vanlig men lägg till D vitamin dagligen i två veckor. Se om du känner någon skillnad. Knepet är att endast ändra på en faktor i taget för att komma fram till vad det är din kropp egentligen behöver.

Kom ihåg!

Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Du kan inte få i dig farliga mängder D-vitamin enbart via maten men om du äter kosttillskott som innehåller D-vitamin kan du få ett överskott. 

Äter du en apelsin, en tredjedel paprika, en handfull med bär, fyra brysselkål så får du i dig tillräckligt med C vitamin för dagen. Du bör endast oroa dig för brist på C vitamin om du inte alls konsumerar frukt och grönt. Däremot kan höga intag orsaka till exempel diarré och möjligtvis också njursten hos känsliga personer. 

Långvarig brist på kalcium kan orsaka benskörhet. Hos barn kan det leda till tillväxthämning. Stora mängder Kalcium i kombination med högt intag av vitamin D kan leda till förkalkning av kroppens vävnader, njursten och njurskador. 

Vart hittar vi D, C och Kalcium 

D: fisk, kött, ägg, svampar och lever  

C: finns i de flesta grönsaker, bär och citrusfrukter

Kalcium: finns allra mest finns i mjölkprodukter, bladgrönsaker och nötter. 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.