Pumpasoppan som get livskraft
Här kommer 10 anledningar till varför du bör äta pumpasoppa minst en gång i veckan under hösten + recept.
Varför är pumpan så bra?
Pumpan ser inte bara bra ut som dekorationslykta och vad du än gör med fröna, släng dem inte. Som sagt, pumpasoppans orange gula färg ser inte bara bra ut i tallriken den har ett flertal positive effekter på kroppen. Med många antioxidanter som ger livskraft till huden bör pumpasoppan vara en favorit under hösttiden.
Pumpasoppa till höst låter trendigt? Ja men det är också för att pumpan hör till hösten, det är så den är i säsong. Finns det något annat du bör lägga på minnet så är det att äta säsongsmat året runt. Det kommer komma i nästa veckas blogg.
10 anledningar till varför du bör äta pumpasoppa
- Först och främst är pumpan en otroligt näringsrik men samtidigt kalorisnål frukt.
- Den är fiberrik och hjälper matsmältningen att fungera bättre.
- Hjälper immunförsvaret då den bidrar med vitaminerna A och C.
- Innehåller betakaroten som även är bra för synen.
- Pumpans frön är rikliga på zink, protein och omega 3-fett.
- Pumpan är även rik på folsyra som spelare en viktig roll vid bildning av röda och vita blodkroppar.
- Pumpan är även riklig på koppar, mangan, järn och magnesium.
- Pumpan är super på att hålla blodsockret i balans.
- Pumpan kan du göra ansiktsmask av och såklart skyddar den mot UV-strålningar.
- Pumpan kan tillagas på så många olika sätt och smakar fantastiskt gott.
Här kommer även flera recept på pumpasoppa:
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Total tid: 30 min
- 400 gram butternutpumpa
- 200 gram sötpotatis eller 200 gram morötter
- 2 schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 5-6 dl vatten (beroende på hur krämig du gillar din soppa)
- 1 tärning kyckling- eller grönsaksbuljong (behövs ej om du kryddar på egen hand)
- 2 dl vispgrädde eller 2 dl naturell yoghurt går också bra utan
- 3-4 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- Garnering Olivolja eller balsamico olja med rostade pumpafrön
Förberedelse:
- Skala och hacka schalottenlöken, potatisarna/morötterna, vitlöken samt pumpan och skär i mindre bitar.
- Lägg alla de hackade ingredienserna i en stor kastrull med 4dl vatten. Tillsätt alla de torra kryddorna. Låt koka i cirka 15 minuter under lock tills pumpan blivit mjuk.
- Mixa soppan slät med en stavmixer (eller vanlig mixer men var försiktig).
- Häll i resterande 1-2 dl vatten ( och 2 dl vispgrädde eller naturell yoghurt) och låt koka upp i några minuter.
- Smaka av med salt, peppar och häll därefter upp i skålar och garnera som du önskar.
Fler goda recept på pumpasoppa hittar du nedan
Glöm inte att huden speglar mater du äter