Att välja mat efter säsong är smartare, godare och bättre för din kropp!
Det är lätt att glömma bort hur alla råvaror inte har säsong året om men att många råvaror finns att köpa i butikerna året om. Exempelvis så vet vi att bären som finns i matbutikerna under sommaren inte smakar eller ser likadana ut som under vintern.
Varför just säsongsmat?
Att välja mat efter säsong handlar inte bara om att värna om miljön, skap och pris. Det är näringsinnehållet som bör spela störst roll på denna punkten. Hur som helst är det oftast så att säsongsmaten oftast smakar bäst, är miljövänligare och har bra med näring inom sig.
Här kommer en lista på höstens grönsaker som är i säsong just nu bara för att nämna några:
- Kål
- Pumpa
- Potatis
- Groddar
- Lökar
- Jordärtskocka
- Kålrabbi
- Kålrot
- Morot
- Palsternacka
- Polkabeta
- Purjolök
- Rotselleri
- Rättika
- Rödbeta
- Rotfrukter
- Ärtor
Tips på varmrätter som är i säsong just nu:
- Kryddad potatis och blomkål i ugn
- Bandpasta med räksås
- Biff med potatis och ärtor
- Stekt and med rotfrukter i ugn
- Svartkål med ugnsbakad fetaost
- Grönkålspaj med tofu och valnötter
- Pasta med broccoli och soltorkade tomater
- Grillade jordärtskockor med tryffel och rotfrukter
- Morotspaj med sötpotatis och palsternacka
- Abborre med vin och rotfrukter
- Gratinerat blomkålshuvud
- Färsk savojkål med grädde och ärtor
- Potatiskaka
- Hummerkotlett.
Varför blir det godare att äta säsongsmat?
När frukterna och grönsakerna får mogna i solen istället för ett uppvärmt växthus under vintern så känns det i smaken med mer sötma och fyllighet. Visst har du ätit vissa grönsaker på vintern och undrat vad det är för grönsak egentligen, vart är smaken någonstans? På sommaren har samma grönsak smakat tio gånger godare än under vintern. Där har du svaret, så välj mat efter säsong från och med idag.
Välj mat efter säsong – bättre för din egna livskraft